Ludzie pragną czasami się rozstawać, żeby móc tęsknić, czekać i cieszyć się z powrotem.
Osiadły sposób życia aklimatyzacja roślin, oswojenie zwierząt, wszystko to ułatwiło spa
1 W 1900 r. w Warszawie na choroby serca przypadało 5,2% ogółu zgo< nów, a w 1970 r. '— 40°/o. Należy jednak ostrożnie podchodzić do takicf porównań, choćby z powodu nieporównywalnych warunków, możliwości i u miejętności rozpoznawania chorób serca w Warszawie dawniej i dzisiaj.
32
ł
tości we wskaź-f •óżnych krajach) serca jest zna-ti. Natomiast w występuje rak
D GŁÓWNE
ogół przypisuje schnice medycz-j 5 tedy milcząco ystąpiły w róż rozwój i możli seciw chorobom awana i dotych
ibrażalnych cza le zrozumieć, ż< drobny ułamek
przemiany cho jak i tej, któr; tóra została ju ślają fundamen i w tych proce
:złowiek przebył ił żywności. Po-alnych, człowiek sprawiła, że czę-i liczba ludności j nam) nie były wały prymityw-pieżne zwierzęta
; dziesięć tysięcy
Iły sposób życia,
to ułatwiło spo-
io 5,2% ogółu zgo dchodzić do takich} iw, możliwości i u iwniej i dzisiaj.
łeczeństwom rolniczym zaopatrywanie się w żywność, szczególnie W produkty zbożowe. Spowodowało to poważny wzrost ludności.
Jednakże życie osadnicze dużych zbiorowości ludzkich stwarzało warunki, które sprzyjały rozwojowi zanieczyszczeń wody odpadkami, zwiększając prawdopodobieństwo zakażenia. Potęgował to jeszcze brak urządzeń sanitarnych i nieświadomość elementarnych zasad higieny. W dodatku wzrost uprawy zbóż umożliwił wprawdzie wykarmienie znacznie większych zbiorowości ludzkich, ale doprowadzał również do jednostajnośei pożywienia, co wpływało na obniżenie odporności przeciw zachorowaniom.
Dokładnych badań wymaga jeszcze szczególne zjawisko zmian we wskaźnikach zgonów z powodu chorób zakaźnych, jakie wystąpiły w okresie przejścia gospodarki rolniczej na przemysłową. W XIX i XX wieku człowiek odniósł wielkie zwycięstwo, osiągając najwspanialszą w historii poprawę zdrowia. Gruźlica, najczęstsza przyczyna śmierci w XIX wieku, zaczęła w pierwszej połowie XX wieku zmniejszać swój plon.
400C)L
Szczepionka BCG
1890. 1910 .1930 1950 1970 Lata
Ryć. 5. Wskaźniki zgonów z powodu gruźlicy w Anglii i Walii w latach 1883—1970 (standaryzowane na ludność w 1901 r.; wg T. McKeown).
Wymienia się trzy hipotezy, które mają wyjaśnić to zjawisko, a więc: zmniejszenie zjadliwości zarazka, zwiększenie genetycznej odporności populacji, poprawa odżywiania. Pierwsze dwie hipotezy nie wydają Się przekonujące, gdyż brak jest teoretycznego uzasadnienia, dlaczego drobnoustroje miałyby przypadkowo zmienić swoją zjadliwość i czemu w tak krótkim czasie miałaby wzrosnąć odporność genetyczna. Przekonująca jest natomiast hipoteza trzecia, mówiąca, że wzrost odporności przeciw zakażeniom został spowodowany poprawą odżywiania. Miało to związek z lepszą technologią produkcji i transportu środków spożywczych. Dotyczy to gruź-
3 — Socjologia medycyny
33
ii
licy (oraz w późniejszych latach XIX wieku także innych chorób zakaźnych, np. zapale'nia płuc). Na rycinie 6 widać jednak, że w II połowie XX wieku zgony na gruźlicę w niektórych krajach europejskich mają tendencję wzrostową. Jak widać, w latach 1967 — —1969 najwięcej zgonów było w Polsce.
Holandia H 1 ! 1957-59
Dania 5j
Islandia li ' K§§^ 1967-69
Norwegia ^
Anglia i Walia SN^
PóTn.Irlandia ^ 1
Szwecja ^s 1
Szkocja
Szwajcaria &>ss^j 1
Belgia . \NX^N
Włochy N^J^
Irlandia ^^^
Finlandia 88*^ r
Czechosłowacje S^m 1
RFN ^^^ 1
Grecja ^•^^
Francja ^WJ 1
Bułgaria JSS^S^
N RD •^SS^NSN 1
Hiszpania ^SS^I 1
Austria ^Ś^Ś^^J 1
Jugosławia '\SS^SŚSS^\^^$1 1
Rumunia ^^SS^Ś^^I 1
Węgry ^^sS^^^I i
Portugalia ^S^^^^l ;
Polska ^^S^SS^^§^
r
wadź: Skutl wych 5est < istnie
W
skute Doty< nie v Zdro\ ława choro
N;
choró nią p syndr Szacu cię h skutk
10
20
30
40 50/100 OOt
twem nieco trze. społe< zapob dzajei nym wahi Bs
nie si ło pr; społec
Ryć. 6. Zgony z powodu gruźlicy na 100 tyś. ludności w Europie w latach Wymi 1957—1959 i 1967—1969 (wg World Health Statistics Report). nią. "
wskaż
Wiedza na temat związku między złym odżywianiem a zakażeniem rozsizerzyła się znacznie w ciągu ostatnich lat, głównie dzięki doświadczeniu zdobytemu przez Światową Organizację Zdrowia w krajach Trzeciego Świata, gdzie choroby zakaźne są wciąż dominującym typem chorób. Doświadczenie to zostało opisane i zinterpretowane przez wspomnianego już Anglika McKeowna. Dowodzi on, że chociaż wpływ złego odżywiania nie jest jednakowy w różnych chorobach, to jednak nie ma wątpliwości, że jest ono najważniejszym determihantem wskaźników zakażenia i ich skutków. Co więcej, choroby zakaźne mają niepomyślny wpływ na stan odżywiania, a interakcja między chorobą a złym odżywianiem pro-
wska: tniesz nęły :
m
my c: szczei nie ni nego.
r
fch chorób Lnak, że w ;rajach eu-ach 1967—
ipie w latach
em a zaka-
tównie dzię-
:ję Zdrowia
l wciąż do-
dsane i zin-
wna., Dowo-
dnakowy w
est
ch