Strona startowa Ludzie pragną czasami się rozstawać, żeby móc tęsknić, czekać i cieszyć się z powrotem.Barles doskonale wiedział: fakt, że serbski artylerzysta, na przykład, wystrzeli z moździe­rza nabój PPK-S1A, a nie PPK-SSB i trafi w kolejkę po chleb w...Ingtar, lord Ingtar z Dynastii Shinowa (IHNG-tahr, shih­NOH-wah): Wojownik rodem z Shienaru, poznany w Fal Dara...— On tam jest, łap go! — krzyknął Wilhelm i rzuci­liśmy się w tamtą stronę, mój mistrz szybciej, ja wolniej, gdyż niosłem kaganek...Dobbs i Joe Głodomór nie wchodzili w grę, podobnie jak Orr, który znowu majstrował przy zaworze do piecyka, kiedy zgnę­biony Yossarian przykuśtykał do...Potem każdy po kolei zaglądał do środka, rozchy­lał płaszcze i — cóż, wszyscy, łącznie z Łucją, mogli sobie obejrzeć najzwyklejszą w świecie...Nikt z jego nowych znajomych nie wiedział nic o zabiera­nych z ulicy i dobrze opłacanych dziewczynach, którym na Croom's Hill kazał stać nago w ogrodzie, aż...- Na litość Boga, niech mi pan nie mówi o piosen­kach, cały dzień żyję wśród muzycznych kłótni!Ale profesor zaczął już mówić, z jego ust słowa...Czy duchy, które walczyły ze sobą za życia, uważają się jeszcze po śmierci za nieprzyjaciół i czy są jeszcze przeciwko sobie nawzajem za­wzięte, jak za...Gdyby wciąż była wolna, mogłaby chcieć poślubić go z obowiąz­ku, bądź co bądź miała ojca pułkownika...Minęli kilka dość dużych zajazdów i innych budynków, które mogłyby posłużyć im za kwatery, po czym dojechali do przeciw­ległego krańca miasta...
 

Ludzie pragną czasami się rozstawać, żeby móc tęsknić, czekać i cieszyć się z powrotem.

„Ziemniaki ze skórą mają nieprzyjemny smak i zapach" - może zauważyć Czytelnik. Zgadzam się. Ale wszystko zależy od tego, jak je przyrządzimy. Gotując ziemniaki należy wrzucić je do wrząt­ku, dodać przyprawy, zioła i liść laurowy. Zdrowsze są ziemniaki gotowane na parze. Dla mnie najsmaczniejsze są ciasteczka ziem­niaczane. Ziemniaki należy umyć, przekroić na pół, włożyć od pie­karnika, posypać kminkiem, majerankiem itp. Piec 40-45 minut. Gdy są gotowe posmarować je masłem, posypać posiekaną pietrusz­ką, koprem lub szczypiorkiem. Można podać do nich kapustę, ogórki, zsiadłe mleko - nie ma nic zdrowszego.
„A co zrobić wiosną? Przecież wiosną ziemniaki wegetują. Po­wstaje w nich trująca substancja. Spożyte wtedy powodują słabości, niedomagania, senność, bóle głowy." - może powiedzieć dociekliwy Czytelnik. Zgadzam się z tym i dlatego radzę od l marca zupełnie zre­zygnować z ziemniaków. Natomiast co się tyczy poglądu, że w skórce może być dużo trujących związków, to ostatnie badania wykazały, że w skórkach marchwi, buraków, ziemniaków, jabłek substancje te nie zatrzymują się dzięki wysokiej zawartości żelaza. Należy jednak być ostrożnym, kupując importowane ziemniaki. Podczas ich przecho­wywania stosuje się napromieniowywanie cezem-137 i kobaltem-60. Te napromieniowane bulwy rzeczywiście długo się przechowują i do­brze wyglądają. Ale taki sposób przechowywania niesie niebezpieczeń­stwo powstania w naszym organizmie nowotworów.
Znając teraz korzystne i złe właściwości ziemniaków, można je odpowiednio przygotowywać:
1. Gotowane ziemniaki z kminkiem. Umyć ziemniaki, ugo­tować w mundurkach, a później obrać. Pokropić olejem roślinnym, posypać kminkiem i posiekaną pietruszką lub koperkiem.
2. Ziemniaki z grzybami. Ugotować ziemniaki na parze. Je­żeli nie ma specjalnego urządzenia do gotowania na parze, można położyć ziemniaki na emaliowanym durszlaku i postawić nad garn­kiem z wrzątkiem. Potem ostrożnie zdjąć skórkę. W drugim garn­ku, w małej ilości wody ugotować grzyby, a następnie drobno je pokroić. Posypać nimi ziemniaki. Usmażyć na oleju cebulkę i polać nią ziemniaki z grzybami. Z wierzchu posypać posiekaną pietrusz­ką lub koperkiem.
 
Lecznicza moc jabłka
 
Wschodnia mądrość głosi „Każdego dnia zjedz jabłko, a nie będziesz potrzebował lekarza". O jabłkach i ich korzystnym wpły­wie na zdrowie można byłoby napisać całą książkę. Ponieważ róż­ne źródła tak dużo piszą o chemicznym składzie jabłek, witami­nach, kwasach organicznych, wchodzących w ich skład, to nie ma sensu jeszcze raz podkreślać wartości jabłka. Chciałbym natomiast podać kilka skutecznych przepisów, za pomocą których możemy wykorzystać „leczniczą moc" jabłek. W Polsce jabłek nie brakuje, a ich jakość jest wysoka. Sok jabłkowy wspaniale oczyszcza orga­nizm, szczególnie wątrobę, nerki i woreczek żółciowy. Jeżeli nie mogą Państwo przeprowadzić oczyszczania wątroby według spo­sobu opisanego przeze mnie w poprzedniej książce („Jak żyć długo i zdrowo", str. 162-166), dlatego że nie znosicie oleju roślinnego lub obawiacie się, że wychodzące kamienie mogą przysporzyć pro­blemów, należy przeprowadzić łagodną kurację, która nie jest co prawda tak efektywna, ale pozwoli „rozpuścić" kamień.